Як правильно вибрати кальцієвий препарат?

Один тільки факт: в організмі людини міститься близько 1200 грамів кальцію, 99% якого зосереджено в кістках скелета, зубах. Відсоток, знаходиться в крові і є незамінним в процесі її згортання. Крім того, цей мікроелемент важливий для імунної захисту, м’язової діяльності, нервової провідності. Природно, дефіцит кальцію автоматично позначається на самопочутті та стані здоров’я людини в цілому.

При цьому втрати кальцію неминучі. Так щодня близько 300 мг втрачається зі стільцем і сечею, а в цілому добові втрати становлять в середньому 700-800 мг. Їх-то і потрібно постійно поповнювати. Крім того, склад кальцію в кістках постійно оновлюється: у дітей за 1-2 роки, у дорослих – за 10-12 років.

Потрібно враховувати і те, що потреба в кальції протягом життя змінюється. Зокрема, жінкам в період менопаузи потрібно 1500 мг. Зростає потреба в кальції у вагітних (збільшення від норми на 300 мг) і годуючих матерів (збільшення від норми на 400 мг).

Як правильно вибрати кальцієвий препарат?Дітям в період зростання його також потрібно в півтора рази більше норми – 1200 мг. До речі, доведено, що чим більший «стартовий капітал» кальцію отримав дитина в дитинстві, тим менше ймовірність виникнення проблем (переломи кісток, остеопороз) в майбутньому.

В ідеалі в раціоні повинно бути така кількість кальцію, яке дозволяє підтримувати його баланс в організмі. При цьому потрібно враховувати, що з їжі організм в змозі засвоювати тільки певну частину кальцію, що міститься в продуктах і напоях. Іншими словами, потрібна «потрійна порція» їжі.

Як правильно вибрати кальцієвий препарат?Сьогодні перед нами стоїть питання про необхідність прийому додаткового кальцію у вигляді різних добавок і препаратів (навіть обов’язково) – його дефіцит спостерігається майже у кожного. Інша справа, який кальцій з пропонованих сьогодні аптеками віддати перевагу? Спробуємо з цим розібратися.

Джерела кальцію отримання кальцію, які можна сьогодні придбати, діляться на два класи:
1) Тваринного (природного) походження
2) Кальцій отриманий із очищених субстанцій.

До числа перших відносяться добавки з доломіту, вапняку, кісток тварин, раковин устриць і інших природних продуктів. Як правило, вони недорогі, але ця дешевизна часто оманлива: при ціновому порівнянні необхідно враховувати вагу таблетки, кількість таблеток в упаковці, а також кількість кальцію в одній таблетці.

В кальції природного походження є ще одна небезпека – свинцеве забруднення. Уникнути його в умовах сучасної цивілізації вкрай проблематично. До того ж свинець в живих організмах накопичується саме в тих структурах, де відкладається і кальцій: кістки, раковина, шкаралупа і ін.

Одного разу потрапивши в організм людини, свинець потім важко виводиться. Він пошкоджує мозок, нирки і червоні кров’яні клітини (еритроцити). Особливо чутливі до свинцевого отруєння діти: у них знижуються інтелектуальні функції, погіршується успішність, змінюється поведінка, зокрема, з’являється невмотивована агресія.

Дослідженням присутності свинцю займалися американські вчені. Вони розглянули п’ять найбільш поширених форм кальцієвих добавок: очищений карбонат кальцію, хелатні форми кальцію (цитрат, лактат, глюконат і ін.).

Добавки з доломіту, неочищений карбонат кальцію з раковин устриць, кальцій з кісток тварин. Всього було вивчено 70 таких добавок різних виробників.

Результати отримали широку популярність. Що вдалося з’ясувати? Якщо очищений карбонат кальцію і хелатні форми характеризувалися мінімальним кількістю свинцю, то в з’єднаннях кальцію природного походження його зміст було значно збільшено. А в джерелах кальцію з раковин устриць і кісток тварин воно перевищувало гранично допустимий рівень для дітей 6 років і молодше (6 мкг свинцю на 800 мг кальцію). Більш того, в окремих добавках з кісток тварин вміст свинцю доходило до 25 мкг (!) На 800 мг кальцію .

Не дивно, що солідні виробники природних препаратів з кальцію сьогодні застосовують спеціальні технології очищення. Нехай це і позначається на їх ціні.

Які існують джерела кальцію, отримані з очищених субстанцій? Тут цілий ряд з’єднань: кальцію карбонат, кальцію хлорид, кальцію фосфат двоосновний ангідрид, кальцію фосфат двоосновний дігідрід, кальцію фосфат триосновний, кальцію цитрат, кальцію лактат і кальцію глюконат.

У чому їх плюси і мінуси? Відносно з’єднань кальцію з фосфором не можна не помітити, що фосфорна навантаження на організм сучасної людини і так підвищена. Лактат і глюконат кальцію містять досить мало елементарного кальцію – 13% і 9% відповідно. Хлорид кальцію, як відомо, застосовується в основному в розчинах. У підсумку по ефективності реально протистоять один одному тільки два конкурента: цитрат кальцію і карбонат кальцію. Але їх порівняльний аналіз – тема окремої розмови.

На закінчення кілька практичних рекомендацій. Не варто зловживати газованими напоями. Багато з них зобов’язані своїми смаковими якостями фосфорної кислоти, яка може уповільнювати всмоктування кальцію. Так само, як і фосфор, змушує організм відторгати кальцій і надлишок кухонної солі. Тому уникайте солоних продуктів.

Небажано і надмірне захоплення кавою. За деякими дослідженнями, у тих жінок, які п’ють щодня більше чотирьох чашок цього напою, в період менопаузи спостерігалася прискорена втрата кісткової маси.

Надлишку кальцію побоюватися не варто. По-перше, навіть чисто теоретично досягти «перебору» дуже проблематично. По-друге, до 30 років людина набирає кісткову масу, а до 70 років третина її втрачає. Як бачимо, кальцій затребуваний в будь-якому віці.

Сьогодні є кілька сполук кальцію, які можна використовувати в якості його додаткових джерел. Основні з них наведені нижче:

Сіль кальцію – Кількість кальцію (мг) в 1 г. солі кальцію

– Кальцію карбонат – 400 мг
– Кальцію хлорид – 270 мг
– Кальцію фосфат двоосновний ангідрид – 290 мг
– Кальцію фосфат двоосновний дігідрид – 230 мг
– Кальцію фосфат Триосновний – 400 мг
– Кальцію цитрат – 211 мг
– Кальцію лактат – 130 мг
– Кальцію глюконат – 90 мг
– Кальцію гліцерофосфат – 191 мг
Щоб розібратися в перевагах і недоліках кожного з них, потрібно уважніше придивитися до їх основних споживчих характеристик.

Перша з них – вміст кальцію. У цитрат кальцію його близько 20%, а в карбонат кальцію – близько 40%. Разом з тим, аналіз матеріалів 15 дослідженнях показало, що всмоктування цитрату кальцію на 22-27% вище, ніж карбонату.

При такому підході виходить, що з 1000 мг карбонату елементарного кальцію надходить в організм більше, ніж з 1000 мг цитрату. Звідси природні рекомендації на користь карбонату, особливо виходячи з його дешевизни. На світовому ринку частка препаратів з карбонату займає близько 85%.

Однак, в більш новому, ретельно спланованому і проведеному дослідженні за участю 625 жінок в пост менопаузі були отримані інші дані. Було встановлено, що цитрат кальцію в порівнянні з карбонатом істотно зменшував викид кальцію з сечею і, крім того, приводив до більш вираженого зниження рівня паратгормону – того самого, який вимиває кальцій з кісток. В цілому, результати дослідження дозволяють говорити про те, що біодоступність цитрату в 2,5 рази вище, ніж карбонату. Виходить, що насправді елементарного кальцію з солі кальцію цитрату в організм надходить більше, ніж з карбонату.

Ще один важливий момент пов’язаний зі зниженою або нульовою кислотністю шлунка. Вона зустрічається дуже часто: після 50 років знижена кислотність відзначається приблизно у 40% людей. У цих умовах засвоєння карбонату кальцію, для розчинення якого потрібна соляна кислота, падає до 2%. А засвоєння цитрату, для розчинення якого соляна кислота не потрібно, – становить 44%. Іншими словами, в умовах зниженої кислотності з цитрату кальцію в організм надходить в 11 разів більше кальцію, ніж з карбонату!

Крім того, карбонат кальцію, особливо у високих дозах, витрачаючи на своє засвоєння соляну кислоту, викликає з ниження захисних властивостей шлунково-кишкового тракту. Адже відомо, що нормальна кислотність шлунка є першим бар’єром на шляху проникнення паразитів в організм.
Цитрат кальцію не тільки має набагато менше побічних ефектів, але ще і сприяє засвоєнню вітаміну С із різних мінералів.

Коли цитрат кальцію потрапляє в організм, кальцій йде в кістки і виконує інші функції. Цитрат теж використовується не без користі – він включається в енергетичний цикл клітки (цикл Кребса), де згораючи утворює енергію.

Карбонат являє собою молекулу вуглекислого газу – абсолютно даремний для клітини кінцевий продукт обміну речовин.

Інша позитивна особливість цитрату має значення при захворюваннях сечостатевих шляхів. Він робить сечу лужною, що попереджає камені в нирках і пригнічує інфекцію при запаленнях сечового міхура.

Нарешті, коли маєш справу з карбонатом, завжди важко зрозуміти, звідки він отриманий і який ступінь його очищення. Адже практично всі джерела карбонату кальцію природного походження: вапняк, доломіт, раковини устриць, кістки тварин та ін. В той же час цитрат кальцію є хімічно чистий і безпечний продукт, одержуваний в ході реакції карбонату кальцію з очищеного вапняку з лимонною кислотою. Хоча і варто зауважити, що субстанція цитрату кальцію в 8-10 разів дорожче карбонату кальцію з природних джерел.

Який же загальний підсумок? Підводячи його на основі проведеного порівняння цитрату і карбонату кальцію, можна зробити висновок, що за своїми біологічними властивостями цитрат кальцію має незаперечні переваги перед карбонатом. Не випадково ряд виробників вдаються до такої виверту: додають цитрат кальцію в незначних кількостях до карбонату кальцію і потім розхвалюють свій продукт, як найбільш біодоступний.

Будьте пильні, при утриманні 200 мг кальцію в формі цитрату тільки на цитрат має припадати не менше 1000 мг (не кажучи вже про інших компонентах). Звичайно, вибір завжди за споживачем, але варто зважити всі «за» і «проти», віддаючи свої гроші. І головний критерій – реальна користь для організму.

Калій:

Знаходиться в продуктах: Сухофрукти, горіхи, банани, цибуля порей, капуста брокколі, картопля, смородина, свіжі огірки, зелень петрушки, шипшина, ріпа.

Функція в організмі: Необхідний для нормальної серцевої діяльності і розвитку організму. Стимулює передачі нервових імпульсів до м’язів Знижується активність м’язів і передача нервових імпульсів, погіршується робота серця, водно-сольовий баланс.

Недостатність в організмі: Знижується активність м’язів і передача нервових імпульсів, погіршується робота серця,змінюється водно-сольовий баланс.

Магній:

Знаходиться в продуктах: Висівки пшеничні, соєве борошно, мигдаль, волоські горіхи, горох, пшениця, капуста, крупи.

Функція в організмі: Має спазмолітичну і судинорозширювальну дію, стимулює перистальтику кишечника Погіршується робота серцево-судинної системи, активність ферментів, утворення кісток і зубів, знижується нервова провідність.

Недостатність в організмі: Погіршується робота серцево-судинної системи, активність ферментів, утворення кісток і зубів, знижується нервова провідність.

Цинк:

Знаходиться в продуктах: М’ясо гусей, курей, квасоля, кукурудза, яловичина, свинина, печінка Необхідний для нормального розвитку кісткового скелета і відновлення тканин.

Функція в організмі: Сприяє засвоєнню і впливу вітамінів групи В Ослабляється імунна система, знижується вироблення інсуліну, затримується ріст, погіршується структура нігтів і волосся.

Недостатність в організмі: Ослабляется иммунная система, снижается выработка инсулина, задерживается рост, ухудшается структура ногтей и волос.

Мідь:

Знаходиться в продуктах: Гарбуз, какао, горох, крупа гречана, вівсяна, ячна,
пшоно, м’ясо, риба, печінка.

Функція в організмі: Впливає на процеси кровотворення, синтез гемоглобіну, а також на залози внутрішньої секреції. Володіє інсуліноподібною дією.

Сповільнюється процес кровотворення і кісткоутворення, знижується активність ферментів, порушується робота щитовидної залози, яєчників, прискорюється клімакс.

Недостатність в організмі: Сповільнюється процес кровотворення і кісткоутворення, знижується активність ферментів, порушується робота щитовидної залози, яєчників, прискорюється клімакс.

Йод:

Знаходиться в продуктах: Морепродукти, перетинки волоського горіху.

Функція в організмі: Важливий для гормонів щитовидної залози, яка регулює клітинний обмін Порушується робота щитовидної залози, сповільнюється статевий розвиток, порушується робота нервової системи.

Недостатність в організмі: Порушується робота щитовидної залози, сповільнюється статевий розвиток, порушується робота нервової системи.

Залізо:

Знаходиться в продуктах: Печінка і нирки, яблука, білі гриби, м’ясо, абрикоси, зелень петрушки, картопля, цибуля, гарбуз, буряк, квасоля, сочевиця, горох, курячі яйця. Входить до складу гемоглобіну, деяких ферментів.

Функція в організмі: Основна функція – кровотворення, бере участь в окисно-відновних процесах в організмі. Особливо необхідно вагітним і людям похилого віку Знижується синтез гемоглобіну, розвивається анемія, підвищується стомлюваність, знижується апетит.

Недостатність в організмі: Знижується синтез гемоглобіну, розвивається анемія, підвищується стомлюваність, знижується апетит.

Селен:

Знаходиться в продуктах: Злакові

Функція в організмі: Захищає мембрани клітин, надає імуностимулюючий ефект, стимулює роботу підшлункової залози, надає протипухлинний ефект.

Знижується імунітет, підвищується ризик онкологічних захворювань, прискорюється процес старіння.

Недостатність в організмі: Знижується імунітет, підвищується ризик онкологічних захворювань, прискорюється процес старіння.

Кальцій:

Знаходиться в продуктах: Молоко, сир, сир, соя, яєчний жовток.

Функція в організмі: Надає істотний вплив на обмін і засвоєння організмом харчових речовин, зміцнює захисні сили організму, підвищує його стійкість до інфекцій.

Недостатність в організмі: Погіршується стан опорно-рухової системи, м’язів, розвиваються алергія, карієс, погіршується настрій, структура кісток, волосся і нігтів.

Фосфор:

Знаходиться в продуктах: Молоко, сир, гриби, яєчний жовток, соя, рис, яловичина, нирки.

Функція в організмі: Бере участь у всіх видах обміну речовин, необхідний для нормального функціонування нервової системи, серцевого м’яза і т.д.

Недостатність в організмі: Порушення росту, структури кісток, обміну кальцію, енергетики організму.

Кобальт:

Знаходиться в продуктах: Яловичина, овочі, печінку, журавлина.

Функція в організмі: Бере участь в кровотворенні, забезпечує нормальну роботу нервової системи.

Недостатність в організмі: Порушення кровотворення.

Марганець:

Знаходиться в продуктах: Крупи (овес), печінку, квасоля, горох.

Функція в організмі: Бере участь в білковому і енергетичному обміні речовин, активізує деякі ферменти. Впливає на засвоєння кальцію і фосфору, сприяє отриманню енергії з їжі, сприяє правильному обміну цукру в організмі.

Недостатність в організмі: Порушення обміну вуглеводів, діабет, судоми, алергози, остеопороз.

Натрій:

Знаходиться в продуктах: Фруктові, ягідні та овочеві соки, буряк, селера, ріпа, морква. Часник, огірки, гриби, свинина, баранина, яловичина, баклажани.

Функція в організмі: Відіграє також важливу роль для внутрішньоклітинного і міжклітинного обміну речовин, регуляції кислотно-лужного стану та осмотичного тиску в клітинах, тканинах і крові, сприяє виділенню з організму вуглекислого газу Головні болі, постійне відчуття дискомфорту , дратівливість, сльозливість.

Кремній:

Знаходиться в продуктах: Яблука, неочищені зерно продукти і коренеплоди.

Функція в організмі: Сприяє біосинтезу колагену та утворенню кісткової тканини. Відіграє істотну роль в обмінних процесах, особливо в обміні жирів.

Недостатність в організмі: «Силіконова анемія», яка спостерігається при скрофульозі, рахіті.