Постізометрична релаксація м’язів, зв’язок, фасцій

Постізометрична релаксація (ПІР)  – це техніка збільшення рухливості м’язів і зв’язок, при якій лікар проводить помірне розтягування м’язів і зв’язок після попереднього їх напруги пацієнтом.

Суть цього методу полягає в поєднанні короткочасного попереднього напруження м’язів і подальшого їх розслаблення. Наш організм єдина система, і якщо десь з’явився затиск, спазм, він може відгукнутися в досить віддалених частинах тіла. Зняти ці спазми і блоки повинна постізометрична релаксація м’язів – методика, заснована на принципах мануальної терапії.

Постізометрична релаксація побудована на м’яких техніках мануального впливу з метою збільшення рухливості хребта та суглобів, відновлення еластичності м’язів та зв’язок. У маніпуляціях проводиться поєднання дозованого розтягування м’язів та зв’язок після узгодження їх напруги пацієнтом.

Постізометрична релаксація м’язів, зв’язок, фасцій

Постізометрична релаксація м’язів повертає блокованим та малорухомим суглобам максимальну свободу рухів, усуває хронічні ниючі болі та спазматичну напругу м’язів.

Особливо ефективно проводити сеанси постізометричної релаксації в поєднанні з масажем добре розігріті м’язи значно краще розтягуються, та звісно наступні мануальні прийоми проводяться практично безболісно. Після сеансу постізометричної релаксації пацієнт завжди відчуває приємне розслаблення, легкість ходи та повну свободу рухів.

 

Показами для проведення ПІРМ можна вважати:

  • полі – і моно сегментарні, помірно або різко болючі функціональні блоки будь-якої локалізації;
  • міодистонічні і міодистрофічні зміни тканин при больових м’язових синдромах будь-якої локалізації;
  • вкорочення м’язів при регіональному постуральному дисбалансі;
  • наявність активних та латентних тригерних точок у м’яких тканинах;
  • наявність локального м’язового гіпертонусу;
  • м’язово-скелетні болі не тільки вертеброгенного та вісцерального, але і іншого генезу (переохолодження, травми, рубці);
  • використання ПІРМ як етапу підготовки (мобілізації) для подальшого проведення маніпуляції.